17 августа 2019, суббота
arrow_upwardEUR 19.51arrow_upwardUSD 17.5

Interviu cu președintele PUN din Bălți Burlacu Sergiu

Interviu cu președintele PUN din Bălți Burlacu Sergiu

Bună ziua, Sergiu, dacă este posibil, să vă descrieți biografia scurtă și biografia politică.

Burlacu Sergiu.

Născut pe 11.05.1990 în oraşul Bălţi, unde si locuiesc.

Studii superioare- licenţiat în economie, specialitatea Business şi administrare.

Prima experienţă  în activitatea politică am obţinut-o în 2014 când am decis să susţin  un grup care s-a desprins  de Partidul Liberal, demult îmi doream o reformare pe segmentul unionist şi tocmai aparent vedeam o oportunitate pentru a contribui la formarea unui flux care ar putea coagula forţele de dreapta.

A urmat o perioadă de stagnare pe segmentul politic, cu toţii ne aducem aminte valul protestelor din 2015-2016 care a dat o necesitate de a uni forţele politice pentru a aduce speranţă societăţii din stânga Prutului, astfel prin fuziune am decis să înăintăm un candidat comun la alegerile locale din 2015 din partea blocului, format împreună cu formaţiunea tânără a actualului  viceprim-ministru Iurie Leancă.

 A urmat o fuziune, de care am rămas dezamăgit din lipsa acţiunilor reale în promovarea idealului naţional, care după mine reprezintă singura cale spre bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova.

În 2017 în urma mai multor discuţii, am decis să depun efortul pentru a contribui la construcţia unei echipe preponderent tânăre, unei echipe ghidate de idealul naţional şi dorinţa sinceră de a aduce bunăstare în casele tuturor , am fost plăcut surprins să cunosc că în statutul formaţiunii în care am decis să mă implic primul şi cel mai important obiectiv este  reunificarea României.

 

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut o întâlnire la Bălți cu susținătorii „Partidului Unității Naționale» fără probleme. Ați așteptat un astfel de «rezultat liniștit» sau a fost complet neașteptat?

Nici un moment nu am luat în calcul că vor exista probleme. Locuitorii orașului Bălți sunt oameni cumsecade și respectă opțiunile politice ale celorlalți. Fără îndoială că există opinii politice separate dar nu ne-am temut de incidente.

 

Ați efectuat sondaje sociologice la Bălți ca să vedeți câte persoane vor vota pentru partidul PUN? Cât de puternică este poziția partidului în țară pentru viitoarele alegeri parlamentare?

PUN este un partid tânăr în plin proces de construcție. Deocamdata nu am comandat nici un sondaj și nici nu suntem foarte interesați să facem sondaje. Cel mai bun sondaj va fi la alegeri. Forța PUN vine din faptul că,  spunem foarte clar că proiectul Republica Moldova a eșuat și este momentul să revenim în componența României de unde am fost smulși, făra voia noastră.

 

Conform celor mai recente date, Unirea cu România, deși simbolică, a fost susținută de zeci de localități din Moldova. Care este motivul și de ce exact în 2018?

Eu cred că numărul comunelor care vor vota unirea va crește foarte mult până la finalul anului 2018. Pentru toți românii, indiferent unde locuiesc, anul 1918 este anul astral, anul în care toate provinciile românești au foste reunite în același stat. Deci, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la crearea României Mari și toți cei care se consideră români fac totul pentru ca idealul unirii să fie cât mai aproape de realizare.

 

Unele site-uri de știri difuzează informații că consulul general al României, Mihai Baciu, din orașul Bălți „a mituit consilierii locali din nordul Republicii Moldova» pentru a vota pentru Unirea cu România. Este adevărat acest lucru sau au votat în mod voluntar consilierii?

Este o simplă minicină și o manipulare lansata de PSRM. Nimeni nu i-a cumpărat și nici nu-i silește pe primari și consilieri să voteze unirea. Este exclusiv decizia lor. Oricum aceste declaratii de unire sunt unele simbolice, fără efecte juridice dar sunt pline de suflet și mai ales o recunoaștere a apartenenței noastre la România.

 

Pe 27 martie, în centrul Chișinăului vor avea loc mai multe evenimente dedicate aniversării a 100 de ani de la Unirea Moldovei (Basarabiei) cu România. Vor exista astfel de evenimente și la Bălți?

Partidul Unității Naționale nu intenționează să organizeze nici o acțiune pe 27 martie în municipiul Bălți. Vom participa la Chișinău la toate manifestările ce vor fi organizate în capitala Republicii Moldova.

 

Multe partide care promovează ideea Unionismului menționează întotdeauna că în Bălți se vorbește mult în limba rusă, dar niciunul dintre aceste partide nu deschide cursuri gratuite în limba română. Aveți astfel de planuri sau această idee nu este susținută de bălțeni?

Un partid politic are, în general, alte obiective dar dacă va exista o astfel de  solicitare, prin intermediul d-lui Traian Băsescu sau a deputaților români din cadrul PMP vom face tot ce este necesar ca astfel de cursuri de limba română să fie realizate.

 

Partidul PUN va înainta un candidat al său pentru funcția de primar al orașului Bălți sau veți susține unul dintre candidații partidelor proeuropene?

Cu siguranță PUN va avea un candidat la primăria municipiului Bălți și sperăm ca oferta noastră electorală va convinge locuitorii orașului să ne acorde votul. Este vremea ca orașul nostru să privească spre România și Uniunea Europeană

 

Ce poate învăța conducerea orașului Bălți de la colegii lor români? Ce ați văzut în orașele din România, ce ar putea fi aplicat în beneficiul orașului nostru?

România este un stat în plină dezvoltare iar orașele din românia cunosc o creștere deosebită în beneficiul cetățenilor. România este în acest moment țara cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și cred că orașul nostru are multe de învățat de la orașele românești. Putem învăța de la modul în care sunt administrate deșeurile până la modul de organizare al sitemului medical sau eficientizarea energetică a locuințelor.

 

Proiectul social «Cunoaște-ți Țara» — este o statistică, care să arate câți bălțeni au vizitat România prin intermediul acestui program? Ați mers singur prin intermediul acestui proiect, dacă da, în ce orașe?

Da, prin 2013 am participat la un astfel de proiect. Din câte cunosc, mai mult de  3000 de  locuitori ai municipiului Bălţi au avut ocazia de a –şi cunoaşte ţara, pentru că România ne aparţine inclusiv şi nouă, de altfel nu putem fi separaţi de tratatul semnat de Hitler şi Stalin prin Molotov şi Ribbentrop. E o oportunitate bună pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să viziteze o parte din pământurile noastre, a tuturor românilor.

baltionline.md

Комментарии закрыты

close

Опрос

Мы активно занимаемся улучшением сайта для Вас и хотели бы знать как Вы к этому относитесь. Может быть хотели бы что то добавить или убрать? Как Вам новый дизайн сайта? Напишите своё мнение и мы улучшим сайт для Вас :)